top of page

Na Slovensku sa rozbieha aplikovaná veda a inovátori z celého regiónu spájajú sily

Piatkový večer v Novej Cvernovke patril inovátorom. Z celého Slovenska a Česka prišli vedci, skúsení a začínajúci podnikatelia, investori a inovačná scéna sa stretla na 3. ročníku BioInnovation Award organizovanej Lifbee Academy. Dva víťazné tímy si rozdelili cenu 10 000 eur.


Finále 3. ročníku Lifbee Academy, foto: Samuel Sedliak

Opäť sme svetu dokázali, že nezaostávame v inováciách a ani vo vede. Dokazuje to aj 7 mladých startupových tímov zameraných na biotechnologické inovácie v oblasti medicíny a udržateľnosti, ktoré predstavili svoje riešenia 10. februára na BioInnovation Award.


Gratulácie tímu Utumbo po prezentácii ich projektu pred porotou, foto: Samuel Sedliak

Zdravší zamestnanci vďaka analýze črevného mikrobiómu

V kategórii MedTech zvíťazil tím Utumbo zložený z medika, bioinformatičky, biotechnologičky a biznis analytika so svojím nápadom pre zlepšovanie fyzického a duševného zdravia zamestnancov vďaka analýze ich črevného mikrobiómu. To ako sa stravujeme má vplyv na prospešné baktérie, ktoré žijú v našom tele, tie nám pomáhajú udržiavať zdravie a zdravú imunitu. Vedci zistili, že ich vplyv na naše zdravie a dobrú náladu je naozaj významný. Vďaka Utumbu vedia firmy prispieť k aktívnej starostlivosti o zdravie svojich zamestnancov, ktorí vďaka návrhom chutného jedálnička podporujúceho zdravé baktérie vedia žiť zdravší a vitálnejší život.



Víťazi MedTech Labu spolu s porotou na ľavo Ladislav Nižník zo spoločnosti Takeda, na pravo Alexander Feťkovský zo spoločnosti SanaClis, Simona Held Veselá a Matej Held - organizátori Lifbee Academy, Liliana Unachukwu zo spoločnosti Pipette & Chart (foto: Samuel Sedliak)

Nedostatok bioplastov môže byť čoskoro minulosťou

Plasty sú čoraz viac nahrádzané bioplastmi. Tie sú rozložiteľné kompostovaním a na ich výrobu nie je potrebná ropa. Záujem výrobcov je veľký, ich produkcia však výrazne zaostáva. Tím Haloplastics v rámci kategórie Enviro Labu priniesol riešenie, ktorým je surovina produkovaná mikroorganizmami. Vďaka nej budú bioplasty dostupnejšie a ich cena nižšia. Podarilo sa im už dokonca nadviazať spoluprácu s poprednými vedcami v oblasti materiálovej vedy, s ktorými túto surovinu budú testovať v pilotnej fáze projektu. “Výhru sme vôbec nečakali, všetky projekty boli super, finančná odmena nám pomôže s rozbehom prvých experimentov v laboratóriu,” povedala analytická chemička Zuzka Hucsková po odovzdaní ceny.



Víťazi Enviro Labu spolu s porotou na ľavo Michal Nešpor zo spoločnosti CBIM, Katarína Kretter z ENVI - PAK, Lucia Štefánková z Nadácie Tipsport, na pravo Peter Dendis zo spoločnosti Bosenburg, Simona Held Veselá a Matej Held - organizátori Lifbee Academy (foto: Samuel Sedliak)

Na pódiu vystúpil a povzbudil všetkých začínajúcich podnikavcov a vedátorov zakladateľ biotechnologického startupu Mewery zameraného na syntetické mäso Roman Lauš. “Projekty boli na európskej úrovni, tímy by sa mohli s nimi kľudne vydať aj na najprestížnejšie európske inovačné súťaže” zhodnotila porotkyňa a zakladateľka spoločnosti Pipette and Chart Liliana Unachukwu.



Zakladateľ a CEO biotech startupu Mewery (foto: Samuel Sedliak)

Všetky tímy a nápady vznikli priamo v inkubátore Lifbee Academy, ktorý ako vzdelávací a inkubačný program funguje na základe širokej podpory z oblasti súkromnej sféry. Tento rok program podporila napríklad výskumná organizácia SanaClis, organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK, Nadácia Tipsport a spoločnosť Takeda, ktorá nedávno v Bratislave postavila svoje inovačné centrum. “Inovatívne spoločnosti si čoraz viac uvedomujú dôležitosť programov ako je Lifbee Academy a ich podpory, pretože práve tá je nevyhnutná na to, aby sa nápady, ktoré vzniknú, pretavili aj do praxe,” vysvetlila zakladateľka Lifbee Academy Simona Held Veselá.



foto: Samuel Sedliak



bottom of page