top of page

Spoznaj inšpiratívny príklad inovátoriek, ktoré sa spojili v Lifbee Academy

Pred viac ako rokom vznikol v inkubátore Lifbee Academy inovatívny nápad s názvom Shealed zameriavajúci sa na oblasť ženského zdravia tzv. FemTech, ktorý počas slávnostného Finále okamžite upútal pozornosť poroty a investorov. Možno si spomínate na trojicu vedkýň, ktoré minulý rok prezentovali svoju myšlienku a rozpracovaný nápad pre podporu žien v oblasti analýzy mikrobiómu. Nám sa s Luckou, Brigi a Helenkou viaže veľa spomienok, počas ôsmich mesiacov toho zažili veľmi veľa, rozprávali sa s gynekológmi, sedeli dlhé hodiny nad biznis modelom, finančnou analýzou a obracali ich nápad z každej strany.



Zažívali veľa frustrácie, rýchlo sa učili a prekážky brali ako príležitosť posunúť projekt novým smerom. 


Dnes česká mikrobiologička Lucie Křenková spolu s kolegyňou virologičkou Brigitou Benkőovou, PhD. zo Slovenska pokračujú v rozvoji ich projektu Shealed. Pracujú na diagnostickom riešení v oblasti ženského mikrobiómu a infekčných ochorení. Ich snaha zameraná na pomoc ženám v oblasti vaginálnych infekcií oslovila odbornú verejnosť a získala uznanie za odvahu a inovatívny prístup v rozmýšľaní nad týmto problémom.


Pripravili sme krátky rozhovor so spoluzakladateľkou Luckou Křenkovou.


V súčasnosti sa zakladateľky aktívne venujú ďalšiemu rozvoju a zdokonaľovaniu svojho biznis plánu a ďalšej validácii vedeckého riešenia. Na čom momentálne pracujete? Aktuálně finalizujeme proof-of-concept, což je taková “bumpy ride”, a vzhledem k tomu, že chceme pomáhat s diagnostikou, musíme na to opatrně a zodpovědně," v rozhovore hovorí Lucie Křenková.


Okrem technologického rozvoja sa zakladateľky sústreďujú aj na osobný rast a profesné skúsenosti. Od ukončenia Lifbee Academy ubehol už skoro rok. Kam ste sa za tento čas osobnostne posunuli? Za ten rok jsme se především lépe poznaly, hlavně kvůli (nebo díky) stresovým situacím, které se na nás valily. Byly jsme tři, teď jsme dlouho jen dvě, a pevně doufáme, že brzy budeme zase v plné sestavě. Kromě personálních změn nás zdržely i některé životní a kariérní změny, ale myslím, že nás to nakonec jen utvrdilo v tom, že chceme projekt posouvat dál.



Ich úsilie a odhodlanie prináša veľa inšpirácie pre mladých inovátorov, pokiaľ máte dostatočné odhodlanie a zdravú odvahu, tak viete pracovať a skúšať rozbehnúť vlastné nápady aj v ambicióznom odvetví ako MedTech. Osvojili ste si v Lifbee Academy nejaké skúsenosti, ktoré ste využili/využívate v praxi? Využíváme Lifbee zkušenosti každý den. Vracíme se k prezentacím a přednáškám, protože cokoliv řešíme, je to skvělý odrazový můstek k dalším informacím a řešení problémů, které se v souvislosti s vývojem produktu a obecně životem start-upu objevují," dodáva Lucka.


Ak sa pozriete spätne na svoju účasť v programe, ako by ste zhodnotili celkový prínos, ktorý vám Lifbee poskytlo? “Lifbee Academy nám toho z hlediska našeho týmu a projektu přineslo tolik – kde začít? Kromě toho, že bychom se nikdy neměly šanci potkat a projekt by vlastně nikdy nevznikl, nám Lifbee dala především odvahu, mentoring, záchrannou síť a spoustu rad, které bychom nejspíš nikde takhle pohromadě nedostaly. Matěj i Sima jsou v tom stále s námi, zajímají se a neustále nabízí pomoc, radu a boost motivace, když se na cestě někde ztratíme. Kdo má takový luxus?”


Sme radi, že sa tímu Shealed darí, majú našu plnú podporu a veríme, že už teraz sú veľkou inšpiráciou. Držíme im palce na ich ceste za vlastným vedeckým startupom a budeme sa tešiť na ďalší update.

bottom of page